Busbar, elektrik enerjisini dağıtan, ya da taşıyan prefabrik ve modüler bir sistemdir. Bu şekilde kısa tanımını yaptığımız bu sistemde, elektrik enerjisi taşıyıcısı bir kalay ile kaplıdır. Bu da alüminyum ya da bakır iletkenlerin izole edilerek metal bir gövde içerisinde bulundurulmasıyla meydana gelmektedir. Teknoloji ve zaman ilerledikçe hayatımızın birçok evresinde değişimler oluyor.
Bu değişimlerden birçoğu da, enerji sektöründe karşımıza çıkıyor. Son zamanlarda araştırmalar sonucu, çok farklı sistemler geliştirilen enerji sektöründeki çok kullanışlı bir sistem olan Busbar’ı konu alıyoruz bugün. Zaman ilerledikçe yeni teknolojiler ortaya çıkıyor desek de Busbar sistemi, daha önceden de var olan bir sistem aslında.
Sadece farklı yöntemlerle kullanılıyordu. Klasik sistemlerde yüksek akımların taşınabilmesi çok kalın kesitli kabloların birbiriyle paralel olarak bağlanması ile mümkün oluyordu. Dolayısıyla bu kabloların taşınması ya da yerleştirilmesi çok zordu. İşte bu zorunluluktan doğan ihtiyaç sayesinde Busbar sistemi oluşturuldu.
Busbar’ın tarihçesinden ve özelliklerinden bahsedecek olursak; bu sistem 1930 yıllarından beri var olan bir sistem. İlk olarak Amerika’da kullanıldı. 1950’lerde Japonya ve Avrupa’da da bu sistem kullanılmaya başlandı. 1970’lerden beridir de Türkiye’de çeşitli yöntemlerle kullanılıyor. Sistemin iletkenleri alüminyum ya da bakırdır. Bu sistemler tesislerde yatay veya dikey enerji dağıtımında kullanılırken, iletim görevi için de kullanılmaktadırlar. Böylece busbar sistemi nasıl çalışır sorusuna da cevap vermiş olduk.
Maddeler halinde faydalarını ya da ne işe yaradıklarını sıralayacak olursak;